Gekleurd verleden

Verhalen over het geheugen van de zintuigen

Nieuws

Herinneringen, hoe houd je ze zuiver?

Artikel in Flow magazine, september 2016.


 

Geur en ons humeur

Artikel in PLus Magazine, augustus 2016


De smaak van vroeger

Hoe smaken en geuren je jeugd weer terughalen. Interview in Psychologie Magazine. (8.2.2016)


 

De geur van vroeger

 

Interview in de Volkskrant over waarom geuren sterke jeugdherinneringen oproepen in het brein. (30.1.2016)

Gesprek over geur en gedrag 

Op TV bij Van Liempt Live (RTL Z) een gesprek met Cretien van Campen over hoe geur gedrag onbewust beïnvloedt in winkels, metro en verpleeghuizen en met lifestyle-journalist Yvo van Regteren Altena over zijn nieuwe parfum. De uitzending is online te bekijken (6.11.2015) 

Zintuigen, beleving en herinneringen

Lezing over zintuigen en herinneringen tijdens Material Xperience2015 (13.2.2015)

Ik ruik.... vroeger


Margriet interviewde Cretien van Campen over de kracht van muzikale jeugdherinneringen. (27.2.2015)

Geuren, smaken en liedjes brengen je vakantieherinneringen terug
 
De Telegraaf interviewde Cretien van Campen en Jeroen Nawijn over de psychologie van vakantieherinneringen. (17/7/2014)

Jeugdliedjes in het brein

BBC artikel over hoe jeugdliedjes emoties losmaken in het menselijk brein. 

Autobiografisch parfum  

In the Cairns Lecture Theatre in Edinburgh gaf Cretien van Campen een interactieve lezing over The Proust Effect met een speciaal voor de gelegenheid door E.M. Arome Core/Coeur. (5/4/2014)

Waarom de geur van oma's appeltaart  herinneringen oproept 

Scientias.nl ging in gesprek met Cretien van Campen om het geheim van de zintuigen en herinnering te ontrafelen. (21/4/2014)

The Proust Effect

Oxford University Press publiceert het nieuwe boek van Cretien van Campen: The Proust Effect.The Senses as Doorways to Lost Memories. In deze geactualiseerde en herziene vertaling van Gekleurd verleden gaat de auteur verder in zijn onderzoek naar hoe zintuiglijke herinneringen werken en wat ze betekenen in het dagelijks leven. (23/1/2014)

Geurherinnering tegen herfstdip

Interactieve lezing over hoe geurherinneringen helpen tegen depressie en somberte. Bibliotheek Boxmeer, 10/11/2013


Nederlands Architectuur Instituut

Cretien van Campen gaf een presentatie over ouderen en wonen tijdens de debatavond New Ageing met architecten en planologen over ontwerpen voor een vergrijzende samenleving bij het NAI in Rotterdam, 15/11/2012.

Haags cultuurcafé

Jellie Brouwer interviewde Cretien van Campen en Marije Vogelzang over zintuiglijke herinneringen tijdens het Haagse cultuurcafé Kamera Kultura op zondagochtend 1 juli  2012.


GeurtheaterOnderzoeker Cretien van Campen, kunsthistorica Caro Verbeek enaromajockey Scentman gaven een zinnenprikkelende theatervoorstelling met verrassende geurherinneringen in de oude waag in Leiden na de eerste dag van het symposium Two Sensational Days.(1/6/12)

Museumnacht RotterdamTijdens de museumnacht in Rotterdam vertelden Cretien van Campen en Caro Verbeek over de wonderlijke werking van zintuiglijke herinneringen aan de hand van wetenschappelijke en artistieke experimenten. Geurjockey Scentman verspreidde geuren en zette de herinneringen van het publiek in werking.
 (10/3/2012, Arminius)

Interactieve lunchlezing over geuren en herinneringenDinsdag 22 november 2011 gaven Caro Verbeek en Cretien van Campen m.m.v. aromajockey Scentman een interactieve lunchlezing over de wetenschap en kunst van het construeren van herinneringen met geuren, kleuren en andere zintuiglijke prikkels in het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam in het kader van de Studium Generale lezingenreeks Come to your senses.

Workshop: Welke herinneringen roepen geuren bij jou op?

Vrijdagmiddag 14 oktober 2011 gaven Caro Verbeek en Cretien van Campen twee workshops over geurherinneringen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. 

Met smaak en geur terug naar de kindertijd

Interview met Cretien van Campen in het boek Etenstijd, een zintuiglijk boekwerk over wat koken met dementerende ouderen los kan maken. Smaken en geuren van vroeger geven deze mensen plezier. 


Terug naar de jaren zeventig

Cretien van Campen was proefleider in de wetenschappelijke tv-documentaire Krasse Knarren van omroep Max. Ed van Thijn (77), Marie-Cécile Moerdijk (82), Henk van der Horst (72), John Leddy (81) en Mimi Kok (77) lieten zich een week lang zintuiglijk prikkelen in een jaren zeventig omgeving. Medische tests wezen na afloop verbeteringen uit in hun fysieke en mentale gezondheid. Bekijk de drie tv-afleveringen en de reacties van kijkers op de website Krasse Knarren. (jan. 2012)

Hoe bezorg je je kind mooie jeugdherinneringen?

Lees het artikel Sweet memories in Kek Mama (met een interview met Cretien van Campen en persoonlijke verhalen van moeders over zintuiglijke jeugdherinneringen) (juli 2011)

Gelukkige zintuigen
 

'Zintuiglijke ervaringen verhogen het geluksgevoel' aldus Cretien van Campen in de Vlaamse en Waalse editie van Metro (29/4/2011)

 Met een bord Brinta terug naar je kindertijd

Het kookmagazine Etenstijd interviewde Cretien van Campen over zintuiglijke herinneringen en het welbevinden van ouderen met dementie. (27/2/2011)

De geur van vroeger

Naar aanleiding van het boek Gekleurd verleden schreef journalist Janneke van Reenen-Hak een artikel over geurherinneringen voor het Reformatorisch Dagblad. In het kader een mooie anekdote over de geur van aardappels rooien in het Openluchtmuseum (12.3.2011).

TV-interview 
 

met auteur Cretien van Campen door Mirella van Markus in het programma Helder (Teleac Nederland 2 op 9 februari 2011)

Grijs geeft kleur aan het leven

 Essay in de SCP-nieuwjaarsbundel ' Kleur  (januari 2011)
Over Gekleurd verleden

"Bij sommige geuren horen diep weggestopte herinneringen. Dat stellen psycholoog Cretien van Campen en kunsthistoricus Caro Verbeek tijdens de Museumnacht. De geur van gras, van linoleum of zelfs van mest. Al die luchtjes kunnen herinneringen opwekken, hoe ver ze ook zijn weggestopt. 'De geur van vers gemaaid gras brengt mij bijvoorbeeld terug naar mijn tijd als voetballertje', zegt de Utrechtse psycholoog Cretien van Campen."

Algemeen Dagblad, 3 maart 2012

'In zijn nieuwste boek laat Cretien van Campen de lezer ervaren waarom geuren, klanken en beelden soms zulke intens levendige, emotionele jeugdherinneringen oproepen. Hij vertelt ook over zijn eigen ervaringen. Vermakelijk is de herinnering aan het bordje Brintapap. Bij het nieuwe
bordje pap voor zijn kinderen kwamen de herinneringen naar voren.'
Jan Broeders in Optische fenomenen

"Van Campen weet de lezer absoluut te boeien, zowel dankzij een toegankelijke stijl als door het gekozen, tot de verbeelding (en de zintuigen) sprekende onderwerp."
Olivier Rieter

"We gaan naar pretparken, kinderverjaardagen worden gevierd met slingers, taart, cadeautjes, drie dagen feest en oh ja: trakteren op school en op de sportclub. Wel zo fijn als je kind zich er dan later wat van herinnert. Hoe zit het eigenlijk met herinneren?" 
Sonja van den Heuvel in Kek Mama

"In zijn onlangs verschenen boek Gekleurd Verleden gaat Cretien van Campen uitgebreid in op de kracht van zintuiglijke ervaringen bij het ophalen van herinneringen."
Paul van den Broek in 
Etenstijd

"De geur van vochtige populierenbladeren in de herfst kan genoeg zijn om jezelf in gedachten weer achter een felgekleurd kruiwagentje over het kleuterplein te zien lopen. Psycholoog Cretien van Campen wil weten hoe dat komt."
Janneke van Reenen-Hak in het 
Reformatorisch Dagblad

"Gekleurd verleden is onderhoudend en bevat veel voorbeelden. Zelfs zonder Proustbeleving komen er bij het lezen een hoop leuke details uit je eigen jeugd naar boven."
Janneke Gieles in
 Psychologie Magazine

"Aanrader voor een ieder die zijn/haar zintuigen koestert!"
@cookbookarabia

"Van Campen  pleit voor meer aandacht voor de zintuiglijke ontwikkeling van kinderen, om zo hun ‘esthetische jeugdschat’ te vergroten."
Malou van Hintum in de 
Volkskrant

"Van Campen’s personal way of writing woven trough a mosaic of examples,  stories and explorations makes this book a treat to read.
Marije Vogelzang in 
webblog

"Het een komt uit het ander voort. Kleur bestaat bij de gratie van licht. Zonder licht geen kleur. Tenminste….dat dacht ik. Volgens spreker Cretien van Campen ontstaan kleuren ook zonder licht."
Jacqueline van Tol in weblog


Interview met Cretien van Campen over muziek en herinneringen in het radio 1 programma De Praktijk 16 dec december 2009. 
Beluister het fragment.

 

Over The Hidden Sense

"Van Campen has succeeding in writing a book that has  quite literally changed the way that I think about the world."
Tim Roberts in 
Media & Culture Reviews

“Strongly relying on the latest scientific experiments  (brains scans) as well as on a lifelong personal research on and with  synesthetes (persons being able of synesthetic perception), the author manages  to offer a discussion of synesthesia that is of interest for the specialists as  well as for the broader public. ”
Jan Baetens, Professor of Literary Studies at the Leuven University, Belgium
  in   Leonardo, January 1, 2008

"Van Campen is a social scientist with some synaesthesia,  who has thought deeply about the phenomenon, read widely, consulted leading  scientists, and interviewed and tested ordinary and artistic people with many  types of synaesthesia. 'Cases have been reported of  synaesthetes who feel coloured pain, hear odours, hear tastes, taste sounds,  feel sounds on their skin, hear images, and taste images',  van Campen explains. He delves into this complexity with authority, subtlety,  and charm, and the result is a generally accessible, concisely written, and  thoughtprovoking read."
Andrew Robinson in  The Lancet, December 1, 2007 

"In The Hidden Sense, Cretien van Campen, a self-styled naturalist of  synaesthesia, explores this ground, providing a gentle, insightful,
often personal, account of coloured words, smells, tones, pains, even orgasms,  that will fascinate scientists, artists, synaesthetes and
others. Slowly, this deep, seemingly intractable, subjectivity yields to some  phenomenology, simple questionnaires, elegant experiments, a
dash of neuroimaging, and much thought and reflection."
Chris McManus, Professor of Psychology and Medical Education at University  College London, in 
NATURE

Meer over The Hidden Sense....


Over Tussen zinnen

Aware Psychologie (2007, nr. 2) De maandag is bruin  door Patricia Lowe.

HoeZo Radio (Teleac) over synesthesie

Volkskrant video 2    is rood, dinsdag is geel

door Willum Morsch en Annette Posthumus.

TROS    Nieuwsshow 

'Het Engels is zo  prachtig rood' door John Ekkelboom in De  Volkskrant16 april 2005.

'De smaak van vioolmuziek' door Mark Mieras in Psychologie  Magazine, april 2005

'
Als ze lacht klinkt ze donkerblauw' door Marjolijn Sengers in Brabants Dagblad, 26 februari 2005 en Eindhovens Dagblad, 23 februari 2005, De Limburger en het  West-Fries Dagblad.

'
In geuren, kleuren, vormen en klankendoor Koen Sonck   in De Standaard, 8 januari  2005

eer over Tussen zinnen...